Szamócatermesztés

Magyarország évek óta nettó importőr szamócából, mivel nem elég a szamócatermő felület. Saját palánta eladási tapasztalataink alapján változó felületen kb. 700 hektáron folyik szamócatermesztés ma Magyarországon, ami kb. 8-10 ezer tonnás termést jelent. Ennek nagyjából fele a fólia alatti termelés.

Technológiai szempontból sajátos helyzetben vagyunk, hiszen az EU északi országaiban a szalmatakarásos, míg a mediterrán vidéken a bakhátas művelés terjedt el, nálunk viszont mindkettő megtalálható. A magunk részéről a könnyebben kezelhető, frigó palántával létesített bakhátas technológiát javasoljuk annak, aki professzionális szinten szeretne foglalkozni a szamócával. A jó minőségű – magas koromtartalmú – előre perforált fekete fólia, a bakhátkészítő gép, amely egy menetben készíti el a felületet, fekteti az öntözőcsövet illetve burkolja a bakhátat, rendelkezésre áll, bérelhető. Természetesen az öntözés kiépítése, a megfelelő vízhozamú és vízminőségű kút alapfeltétele a sikernek, ehhez tanácsos szakember segítségét kérni. Cégünk pedig vállalja „kulcsrakész” ültetvények elkészítését belföldön és a környező uniós országokban.

Több, mint 25 éve foglalkozunk frigó szamócapalánta forgalmazásával. Sok fajtát próbáltunk ki. Az elmúlt másfél évtizedben közel húsz fajtát vontunk kísérletbe, amelyből jó néhány vezető szerepet vívott ki magának. Nagy áttörés volt a Marmolada® megjelenése, hiszen mind a mai napig egyetlen fajta sem múlta felül 80-100 deka körüli tövenkénti termését. A mostani favorit egyértelműen a Clery®, amely a koraiságot és a jó ízt egyesíti magában. Ez a két fajta adja a jelenlegi hazai termesztés kb. 60-70%-át. A termesztésben lévő fajták folyamatosan változnak, hiszen az olasz nemesítők rendszeresen jelentkeznek újdonságokkal. Ezeket mi csak az utűn ajánljuk, hogy mi magunk kipróbáltuk.

Vállalatunk az olasz VIVAI MAZZONI s.s. cég hazai forgalmazója 1995 óta. Tevékenységünk révén több fajta nyert állami elismerést, illetve folyamatosan próbálunk ki és vezetünk be újdonságokat a hazai piacra. Jelenlegi fajtasorunk az alábbi fajtákat tartalmazza:

Ugyan folytontermő fajták is elérhetőek kínálatunkban, ezeket mégsem ajánljuk jó szívvel, ugyanis az elmúlt évtizedben annyira meleggé váltak a nyarak, hogy a forróságban gyakran megég, megfő a gyümölcs, illetve mivel az éjszakák sem hűvösek, leáll a virágrügyek differenciálódása.